Dieta o niskim indeksie glikemicznym cieszy się ostatnio sporym powodzeniem. Nie ma się temu co dziwić, bo służy ona osobom z insulinoopornością, a także wszystkim tym, którzy chcą schudnąć. Ponadto, dieta ta okazuje się niezmiernie pomocna dla osób borykających się z trądzikiem czy innego rodzaju schorzeniami skóry. Wiele osób zastanawia się jednak nad tym, co należy spożywać. Na szczęście, możemy przygotować wiele smakowitych i zdrowych posiłków.
Postaw na smaczne i lekkie sałatki
Nie ulega wątpliwości, że dieta o niskim indeksie glikemicznym powinna obfitować w warzywa. Niektórzy jednak obawiają się warzyw o wysokim indeksie glikemicznym. Należą do nich chociażby bataty, ziemniaki, buraki czy marchewka. Okazuje się jednak, że nawet takich warzyw nie powinniśmy się bać! Wystarczy odpowiednio wkomponować je w posiłek. Doskonałym sposobem do przemycenia w diecie warzyw będą sałatki. Bazę sałatki powinny stanowić jakieś zielone warzywa liściaste. Może być to rukola, roszponka czy szpinak. Możemy wykorzystać także miks sałat. Nie ulega wątpliwości, że do sałatki warto dodawać warzywa sezonowe. Wiosną warto postawić na rzodkiewkę, a latem na pomidory, ogórki czy fasolkę szparagówkę. Jesienią i zimą królują warzywa korzeniowe, a także dynia. Sałatkę warto polać lekkim dressingiem na bazie oliwy, octu balsamicznego oraz musztardy.
A może owsianka?
Na diecie o niskim indeksie glikemicznym należy spożywać również owsianki. Okazuje się bowiem, że prawidłowo skomponowana owsianka może stanowić świetną propozycją na śniadanie lub kolację. Należy jednak wykorzystywać przede wszystkim płatki owsiane górskie. Płatki owsiane zwykłe również będą dobrym wyborem. Unikać należy natomiast płatków owsianych błyskawicznych, które posiadają najwyższy indeks glikemiczny. Nie ulega wątpliwości, że owsiankę warto przygotować na mleku, na przykład krowim bądź kozim. W wersji wegańskiej, owsiankę można przygotować na bazie mleka roślinnego, na przykład sojowego, o dużej zawartości białka. Owsiankę należy wzbogacić o jakiś dodatek białka. Można zdecydować się na orzechy, masło orzechowe czy nasiona chia. Koniecznie dodajmy do owsianki jakieś owoce, najlepiej jagodowe.
Nie bój się zdrowych słodyczy!
Osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym bardzo często boją się słodyczy. Jak się jednak okazuje, nie muszą. Można przygotowywać ciasta z mąki pszennej razowej, a także z mąki gryczanej czy z mąki kokosowej. Do słodzenia ciast wcale nie musimy wykorzystywać cukru z buraków cukrowych. Możemy śmiało użyć ksylitolu, zwanego również cukrem brzozowym. Doskonałą alternatywą dla cukru białego rafinowanego będzie również erytrytol. Możemy również wykorzystywać miód, który jest o wiele zdrowszy od cukru z buraków cukrowych. Nie sposób zaprzeczyć temu, że zdrowe ciasta warto przekładać masłem z orzechów, a także kremem z mascarpone czy śmietany. Dodatek białka i tłuszczu obniża bowiem indeks glikemiczny posiłku. Pamiętajmy również, że ciasto stanowi odrębny posiłek, który należy starannie wkomponować w jadłospis.