papierowe słomki

Miłośnicy napojów – zarówno zimnych, jak i gorących – często sięgają po słomki, dzięki którym picie jest proste i unika się rozlewania płynu. Można je stosować zarówno w kubkach, jak i umieszczając bezpośrednio w butelce czy puszcze. W dzisiejszych czasach coraz częściej odchodzi się od plastikowych słomek wybierając na ich miejsce papierowe słomki. Jest to działanie proekologiczne, które chroni naszą planetę. Jednak czy stosowanie wykonanych z materiałów recyclingowych lub naturalnych jest równie estetyczne i trwałe jak używanie tych wytwarzanych z materiałów sztucznych?

Jakie są rodzaje papierowych słomek?

Papierowe słomki występują w szerokiej gamie rodzajowej. Można wyróżnić kilka czynników różnicujących wersje, w jakich występują słomki:

  • ze względu na długość:
    • krótkie (o długości około 5 do 10 cm, szczególnie przeznaczone dla dzieci do soczków w kartoniku lub małych naczyń);
    • średniej długości (do 50 cm);
    • długie (od 50 cm do nawet do 100 cm);
  • szerokość otworu wlewowego:
    • wąskie (o średnicy do 5 mm, idealne do spożywania bardzo rzadkich napojów takich jak np. woda, piwo, soki owocowe i warzywne bez zawartości miąższu);
    • średnie (od 6,5 do 8 mm, przeznaczone do picia nektarów owocowych, jogurtów czy kawy latte);
    • szerokie (powyżej 8 mm, przez które można wypić nawet jogurt z zawartością kawałków owoców czy warzyw, mus lub deser lodowy z dodatkami w postaci kawałków czekolady);
  • ze względu na wersję kolorystyczną:
    • jednobarwne (w stonowanych lub bardzo intensywnych, żywych odcieniach);
    • wielobarwne (zawierające przynajmniej dwa lub więcej kolorów);
    • wzorzyste (np. w paski, kropki, gwiazdki, serduszka lub wykonanym na zamówienie nadrukiem);
  • ze względu na kształt:
    • proste;
    • gięte (posiadające najczęściej załamanie w 1/3 lub 3/4 części od góry).

Czy warto stosować papierowe słomki?

Niewątpliwie za zmienieniem plastikowych na papierowe słomki przemawia dbałość o środowisko naturalne. Plastiki, wytwarzane z wykorzystaniem syntetycznych materiałów (polimery nie występujące naturalnie) wymagają użycia znacznie większej ilości substancji, jak również nakładu energetycznego. Ponadto rozkładają się przez długi czas – od 100 do nawet 1000 lat. Natomiast ich papierowe odpowiedniki są produkowane z materiałów pozyskiwanych z odnawialnych surowców naturalnych (jak między innymi mączka kukurydziana) czy przetwarzane w ramach recyclingu. Ich rozkład wynosi około 60 – 85 dni, co jest bez porównania krótszym czasem.

Papierowe słomki można z powodzeniem wykorzystać w warunkach domowych, jak i punktach gastronomicznych czy lokalach użyteczności publicznej. Ucieszą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Idealne na dowolne imprezy okolicznościowe czy spotkania towarzyskie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
czy liceum wlicza się do lat pracy
Czy liceum wlicza się do lat pracy?

Niewątpliwie z punktu widzenia pracownika staż pracy jest jedną z kluczowych kwestii, gdyż wpływa na jego podstawowe uprawnienie – mianowicie...

Zamknij