Jak przedłużyć świeżość jedzenia

Jak przedłużyć świeżość jedzenia

Święta, święta i po świętach… Co roku słyszymy te słowa i co roku wielu z nas pozostaje z nadmiarem jedzenia. Powtarzamy sobie, że tym razem ograniczymy ilość przyrządzonych na święta potraw, a ostatecznie okazuje się, że zrobiliśmy ich i tak więcej niż zakładaliśmy. Polska należy do krajów, w których marnuje się ogromne ilości jedzenia. Postaraj się, by ta liczba przestała rosnąć i sprawdź, jak przedłużyć świeżość jedzenia – zamiast wyrzucać je do kosza, wykorzystasz je przy najbliższej okazji.

Jednym ze sposobów przedłużenia świeżości jedzenia jest pakowanie hermetyczne. Ograniczony dostęp tlenu zahamuje rozwój bakterii i sprawi, że zapakowane jedzenie dłużej będzie przydatne do spożycia. Oczywiście zakup pakowarki próżniowej nieco obciąży domowy budżet, jednak na początek możesz spróbować tańszego sprzętu. Po poznaniu zalet takiego pakowania na pewno nie będziesz żałować zakupu. Ceny pakowarek są różne – od niecałych 100 zł, do nawet kilku tysięcy. Musisz dokładnie przeanalizować, jak często będziesz jej używać i do jakich ilości. Być może jeden z najtańszych modeli w zupełności wystarczy.

Zalety pakowania próżniowego

Główną zaletą pakowania hermetycznego jest możliwość przedłużenia świeżości jedzenia różnego typu – możesz zapakować surowe mięso, wędlinę, ryby, ser, ziarna, warzywa, owoce, pieczywo, ciasta, a nawet gotowe dania, sosy czy zupy. Okres przydatności do spożycia wydłuży się nawet pięciokrotnie! Dokładny czas zależy od rodzaju zapakowanych produktów.

Poza przedłużeniem świeżości pakowanie próżniowe pomoże w zachowaniu higieny w lodówce. Niekiedy pozostawione tam produkty, np. niedomknięta lub nieodpowiednio zabezpieczona wędlina tracą małe ilości płynów, które brudzą półki. Wnikając w wąskie szczeliny, trudne do wyczyszczenia z czasem zaczynają brzydko pachnieć i rozwijają się chorobotwórcze bakterie. Część produktów sama w sobie ma dość intensywny zapach, który wypełnia całe wnętrze lodówki, a nawet wnika w inne produkty. Pakowanie hermetyczne zapobiega tym problemom.

Dzięki takiej formie przechowywania żywności ograniczasz również czas, spędzany podczas przyrządzania dań dla rodziny. Możliwość zapakowania gotowych potraw sprawia, że możesz je później szybko wyjąć, podgrzać i zjeść nie tracąc przy tym cennego czasu. Jest to szczególnie ważne dla zapracowanych osób, młodych mam czy osób starszych. Jeżeli Twoi rodzice mieszkają oddzielnie, ale niestety nie masz czasu by codziennie dowozić im świeże obiady, warto skorzystać z pakowania hermetycznego. Oni nie będą musieli wysilać się podczas gotowania, a Ty będziesz mieć pewność, że odżywiają się prawidłowo.

Dodaj komentarz